Zwitserse bevolking steunt goud

 | 09.11.2014 13:29

De Zwitserse centrale bank was de afgelopen jaren één van de grootste verkopers van Goud. De opbrengsten werden verdeeld onder de kantons en zo konden lokale politici het geld naar hartenlust uitgeven. De Zwitserse bevolking is echter 'not amused'.

    h2 Zwitsers begrijpen belang van goud/h2

    Veel van onze klanten kiezen voor opslag in Zwitserland. Niet zonder reden. De Zwitsers begrijpen het belang van goud. De enorme 'ontpotting' van het Zwitserse goud werd daarom met argusogen gevolgd. Hieruit vloeide het 'Zwitserse goudinitiatief'.

    h2 De drie Zwitserse eisen/h2

    Het Zwitserse goudinitiatief heeft de eerste 100.000 handtekeningen verzameld om over vijf weken een goudreferendum te houden. Dit referendum moet er toe leiden dat handel in goud van de Zwitserse centrale bank te beperkt wordt. De Zwitsers eisen het volgende:

    • De centrale bank dient 20% van zijn reserves aan te houden in goud.
    • De centrale bank mag geen goud verkopen.
    • Het goud van de centrale bank dient fysiek opgeslagen te worden in Zwitserland.

    Mocht dit voorstel gerealiseerd worden, dan zijn de gevolgen voor de goudprijs zeer positief. Maar waarom precies?

    h2 Goudprijs kan profiteren/h2

    De Zwitsers willen zelf niets liever dan hun goud in Zwitserland hebben. De politieke stabiliteit in Zwitserland en sterke culturele (en zakelijke) band met goud zorgen ervoor dat Zwitserland bij uitstek de plek is om goud op te slaan.

    Hoewel wij betwijfelen of dit referendum tot daadwerkelijke veranderingen zal leiden, is het duidelijk dat de bevolking aanstuurt op een radicale beleidswijziging ten aanzien van goud.

    Stap voor stap neemt de druk op de Zwitserse centrale bank toe en er komt ongetwijfeld een moment dat de centrale bank bezwijkt onder deze publieke druk.

    Mochten de Zwitsers opnieuw goud beginnen te kopen — wellicht zelfs de 1.400 ton die nodig is om aan de 20%-eis te voldoen — dan heeft dat een fors effect op de goudprijs.

    h2 Waarom verkoop buitenlandse valutareserves onwaarschijnlijk is/h2

    Uiteraard zou Zwitserland ook een deel van haar buitenlandse valutareserves kunnen verkopen, maar dat zou monetair gezien negatievere gevolgen hebben voor de Zwitserse economie dan de aankoop van goud.

    Met een verkoop van de buitenlandse reserves zou de Zwitserse frank dusdanig in waarde toenemen, dat de Zwitserse handel hard geraakt wordt. Dit is voornamelijk omdat de Zwitserse centrale bank de sterk verlangde koppeling (‘peg’) met de euro moet opgeven.

    Deze koppeling werd in 2011 ingesteld om de Zwitserse wisselkoers ten opzichte van de euro te ‘stabiliseren’. “De waarde van de frank is een bedreiging voor de economie”, zo meende de centrale bank destijds.

    De app downloaden
    Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
    Nu dowloaden