Is de Europese financiële markt al veramerikaniseerd?

Is de Europese financiële markt al veramerikaniseerd?

Meer voor beleggers  | 22.02.2019 12:45

Is de Europese financiële markt al veramerikaniseerd?
Handelen Europeanen liever in lokale of Amerikaanse aandelen

Beleggers die de voorkeur geven aan lokale aandelen—Rusland, Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland, Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, Polen, Turkije

Beleggers die de voorkeur geven aan Amerikaanse aandelen — Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Nederland, Oostenrijk, Portugal, België

En ook — Hongarije, Macedonië, Oekraïne, Roemenië, Wit-Rusland, Bulgarije, IJsland, Tsjechië, Servië, Ierland, Litouwen, Letland, Kroatië, Estland, Albanië, Kosovo, Cyprus, Malta, Monaco, Slowakije, Liechtenstein, Moldavië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Slovenië.

"Het is logisch dat handelaren in landen als Duitsland - een echte Europese economische grootmacht - met name interesse tonen in hun eigen lokale bedrijven, zoals Volkswagen, Bayer en Deutsche", aldus Jesse Cohen, marktanalist voor de Amerikaanse markt bij Investing.com. "Hetzelfde geldt voor Frankrijk, Italië, Rusland en Spanje, respectievelijk de op twee, drie, vier en vijf na grootste Europese economieën. Bovendien is het beleggen in Amerikaanse aandelen die worden verhandeld op Wall Street dankzij handels-apps en online brokers veel gemakkelijker en toegankelijker geworden. Deze ontwikkeling heeft mogelijk bijgedragen aan de toenemende populariteit van Amerikaanse aandelen, met name in Oost-Europese landen als Kroatië, Servië en Albanië."        

De grote verrassing is echter het VK: de beleggers in de op een na grootste economie van Europa volgen de trends niet en verkiezen Amerikaanse aandelen boven lokale beleggingen.

"Er spelen hier twee factoren", aldus Clement Thibault, senior analist bij Investing.com. "Ten eerste hebben het VK en de VS cultureel altijd meer op elkaar geleken dan het VK en de rest van de Europa. Veel Europese beleggers zijn mogelijk te trots om op zoek te gaan naar aantrekkelijkere rendementen aan de andere kant van de plas, maar dit geldt niet voor de Britten. Ten tweede speelt de onzekerheid omtrent de Brexit ook zonder meer een grote rol. Britse beleggers die meer interesse tonen in Amerikaanse aandelen hebben inderdaad gewezen op een gebrek aan vertrouwen en angst over de onzekere toekomst van de Britse economie."

Om een nog beter beeld te krijgen heeft Investing.com ook zijn experts in Europa gevraagd hun licht te werpen op de trends die uit deze gegevens naar voren kwamen. Dit is wat zij te zeggen hadden ...

Robert Zach, correspondent voor Investing.com in Duitsland:

"Duitsers beleggen graag in lokale aandelen omdat ze zijn opgegroeid met al die grote merken als Commerzbank, Deutsche Bank, Daimler en Volkswagen. Ze zijn bekend met deze bedrijven en vertrouwen ze."

Sara Busquets, correspondent van Investing.com in Spanje:

"De Spaanse markt heeft bewezen veilig en betrouwbaar te zijn, dus beleggers geven de voorkeur aan bedrijven die ze al kennen, zoals Banco Santander of Telefónica. We hebben hier een paar grote namen, dus ze zijn van mening dat ze geen buitenlandse aandelen hoeven aan te schaffen."

Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland zijn de andere uitzonderingen in onze analyse. Het zijn geen economische grootmachten maar ze geven toch de voorkeur aan lokale aandelen. Is er iets gaande in Scandinavië dat de lokale beleggers geïnteresseerd houdt in het thuisfront?

"Een relatief hoge inkomensgelijkheid, uitgebreide, uit belastingopbrengsten betaalde sociale zekerheidsprogramma's, machtige vakbonden, een goed onderwijssysteem en een relatief lage werkloosheid: de voordelen van een leven in Scandinavië worden al decennialang bejubeld", zegt Thibault. "Volgens het World Happiness Report uit 2018 bevinden vier van de vijf landen waar mensen het gelukkigst zijn zich in de regio. Het is dan ook geen verrassing dat Scandinavische beleggers liever in eigen land naar kansen zoeken."

Dus, om onze oorspronkelijke vraag te beantwoorden, is de Europese financiële markt al veramerikaniseerd? Ja, beleggers in meer dan 70% van de landen in Europa kiezen inderdaad voor beleggingen in Amerikaanse in plaats van in lokale markten. De grootste Europese economieën beleggen echter nog steeds graag in eigen land en zijn (nog) niet aan boord gesprongen van het schip van Uncle Sam.

Reageer als eerste op

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

Uitloggen
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan