🟢 De markten zijn met gestegen. Iedereen in onze community van meer dan 120.000 leden weet wat hij moet doen.
U ook?
KORTING van 40% benutten

Beursgriep

Gepubliceerd 11-03-2020, 16:17
AEX
-
BP
-
SHEL
-
TTEF
-
AMZN
-
HON
-

Griep geneest bij de meeste gezonde mensen zonder medische behandeling. Wel wordt er rust voorgeschreven en bij verschijnselen als koorts en pijn wordt een paracetamol aanbevolen. Bij een beursgriep werkt dat meestal hetzelfde, maar die voorgeschreven rust is momenteel ver te zoeken. De VIX-index, ook wel de paniekgraadmeter van de beurs genoemd, staat al een paar dagen in de koortsmodus. De laatste keer dat we dat zagen was in 2011, toen de Zuid-Europese landen onder hun staatsschulden dreigden te bezwijken. Nu doet het coronavirus met daarbovenop een olieprijs oorlog de beurzen buigen.

Van rust was gisteren nog geen sprake. De AEX eindigde in de min, terwijl het intraday bijna 5 procent in de plus stond. Op Wall Street zagen we het omgekeerde beeld. Na een aanvankelijk hogere opening daalden de koersen pijlsnel naar een verlies van 1,5 procent, om uiteindelijk met een plus van 4,9 procent de dag uit te gaan. Dat is natuurlijk heel mooi, maar het is ook verre van rustig. Beleggers liepen daarbij vooruit op de hoop dat president Trump de beurs een bazooka aan medicijnen zou toedienen.

Onderdeel van die verwachte bazooka is onder andere een tijdelijke (liefst permanent, Trump kennende) verlaging van de sociale zekerheidslasten en loonbelastingen voor werknemers en bedrijven. Plus een invoering van een betaald ziekteverlof. Want dat laatste kennen ze in de Verenigde Staten nauwelijks, waardoor iedereen met griep (of corona) maar blijft doorwerken, met alle gevolgen van dien. Verwachtingsvol zaten beleggers gisteren op hun medicijn te wachten, maar de geplande persbriefing ging niet door, waardoor de futures nabeurs 3 procent daalden. Wat dat betreft moeten we voor de gehoopte rust nog even geduld hebben.

Intussen hebben de centrale banken van Engeland en IJsland de beleidsrente met 50 basispunten verlaagd en komt de Europese Commissie met een investeringsfonds ter grootte van 25 miljard euro om getroffen MKB-ers te ondersteunen. Ook versoepelt de Bank of England de kapitaalvereisten voor de banken. Maatregelen die we morgen ook van de ECB mogen verwachten. Het zorgt er vandaag voor dat beleggers iets rustiger ademhalen. Daarnaast zijn ook de tekenen vanuit China positief. Het lijkt erop dat men de verspreiding van het virus onder controle heeft, waardoor het economisch/normale leven daar weer op gang komt. Dat zou betekenen dat het coronavirus slechts een tijdelijke impact op de wereldeconomie krijgt.

Olieprijs in het herstel

Voor de beleggers van de oude stempel onder ons, die Shell (AS:RDSa) als hoeksteen van de portefeuille aanhouden, zagen we gisteren gelukkig de olieprijs met 9 procent herstellen. Geruchten gaan dat Rusland toch met Saoedi Arabië wil praten, ondanks de spierballentaal die het land uitslaat dat men het zo nog wel tien jaar kan uitzingen. En daar zit niemand op te wachten, ook niet in Rusland, gezien de beurs daar gisteren met 13 procent daalde. Hoewel dat voor de consument bij de pomp, of voor bijvoorbeeld de chemische- en transportsector wel gunstig is.

De fors gedaalde olieprijs doet altijd weer de vraag rijzen of Shell nog wel het dividend kan blijven betalen. Voorlopig hoeven beleggers daar niet voor te vrezen is de teneur onder de analisten. Wel is de kans groot dat het inkoopprogramma van eigen aandelen (tijdelijk) geschrapt wordt en de geplande investeringen op een lager pitje komen te staan. Bij een olieprijs van 35 dollar per vat wordt het dividend bij de ongewijzigde plannen maar voor 72 procent gedekt uit de operatonele kasstroom. Dat is overigens beter dan bij bijvoorbeeld Total (PA:TOTF) (62 procent) en BP (LON:BP) (54 procent).

Niet overal kommer en kwel

Gelukkig zijn er ook nog steeds witte raven op de beurs te vinden. Gisteren bevestigde Honeywell (NYSE:HON) tijdens de J.P. Morgan Industrials Conference niet alleen de eerder gestelde outlook voor het eerste kwartaal, maar ook die voor dit gehele jaar.

Ook bij Amazon (NASDAQ:AMZN) lijkt het business-as-usual. Wie weet gaan ze van deze ellende profiteren als de consument meer thuis blijft, online shopt en bijvoorbeeld films via Amazon Prime bekijkt. Daarnaast zal het gebruik van de cloud toenemen als mensen meer thuiswerken en toevallig is Amazon op dat gebied nog steeds de grootste ter wereld.

Gisteren zagen we dat Amazon’s Nederlandse boekenwebsite volledig omgeturnd is tot een volwaardige webshop waar je onder andere elektronica, speelgoed en kleding kan kopen. De concurrentie voor Bol.com en Coolblue zal toenemen. Ook maakte Reuters afgelopen week bekend dat Amazon zijn technologie voor kassaloze winkels gaat verkopen aan andere partijen, eventueel zelfs aan de concurrentie. Wel zal Amazon Web Services alle klantendata beheren. En zo wordt Amazon machtiger en machtiger…

Actuele commentaren

Volgend artikel wordt geladen...
Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.