Colruyt, een aandeel om de Covid-19 crisis mee te overbruggen?

Colruyt, een aandeel om de Covid-19 crisis mee te overbruggen?

Oblis  | 01.04.2020 08:49

Dit aandeel is momenteel ongetwijfeld één van de meest gevolgde op de Beurs van Brussel. We hebben het over het aandeel van Colruyt (BR:COLR), de groep die actief is in de distributie van voedingsmiddelen en non-food artikelen.

De winkelketen heeft enkele dagen geleden hoge ogen gegooid nadat hun supermarkten overrompeld werden door consumenten die bezorgd waren door de lockdown (thuisblijf)maatregelen van de overheid tegen de Covid-19 epidemie. Rijen waar geen eind aan leek te komen, leeggeplunderde schappen (vooral toiletpapier en pasta), de Collect&Go service plat: de Belg heeft zich op de winkels van deze distributeur gestort om paniekaankopen te doen, onlangs dat de autoriteiten en Colruyt zelf opriepen tot kalmte.

Weerbaarheid

Zou de crisis significante gevolgen hebben op de resultaten van de groep met hoofdzetel in Halle? Hoewel de analisten zich hoeden voor becijferde voorspellingen, zijn ze toch allemaal van mening dat het aandeel een vaste waarde blijft in de huidige context. Volgens L’Echo.be staat de supermarktketen bij voorbeeld in “de door Degroof Petercam opgestelde lijst van kwaliteitsbedrijven die uiterst weerbaar zijn tegen het coronavirus”. Kepler Chevreux, voor wie Colruyt één van die bedrijven is die “de crisis makkelijk te boven zullen komen”, kwam tot dezelfde conclusie in L’Echo.be.

Niettemin herinnerden de analisten ons er voor Covid-19 aan dat Colruyt in een zeer concurrentiële sector actief is en dat de komst van de Nederlandse keten Jumbo, die normaal ook een strategie van de laagste prijs hanteert, hun winstmarges zouden kunnen bedreigen. De distributeur kan echter wel rekenen op een gezonde balans, een lage schuldgraad en een politiek van “de laagste-prijs garantie” die sterk aanwezig is in de geesten van de Belgische klanten.

Dit zijn allemaal troeven die in het voordeel spelen van het aandeel Colruyt dat op 18 maart met 58,66 euro zijn hoogste peil van het jaar haalde. Op datzelfde moment flirtte de Bel20 met zijn laagste peil. Sedert 1 januari staat het aandeel van de distributeur in het groen met +6% (*), terwijl de belangrijkste aandelenindex van de Beurs van Brussel 27% verloor.

Met een gemiddelde aanbeveling om te ‘houden’ blijven de meningen van de analisten over het algemeen verdeeld over het aandeel, volgens het financiële databedrijf Factset. Volgens de meest recente update van de aanbevelingen, na de piekperiode van de paniekaankopen in de winkels van de distributeur dus, oordeelt ING (AS:INGA) om te ‘houden’ en zien ze het aandeel binnen 12 maanden evolueren naar 53 euro. AlphaValue/Baader van zijn kant adviseert om te ‘minderen’ en houdt het op een koersdoel van 46,60 euro. Colruyt klokte dinsdag af op 49,27 euro, wat voor een haussepotentieel van bijna 8% staat als we afgaan op de doelkoers van ING, en voor een daling met iets meer dan 5% als we de verwachtingen van AlphaValue/Baader volgen.

1

Colruyt, OKay, Bio-Planet, Cru, Dreamland…

Met in totaal ongeveer 570 winkels in eigen beheer en 580 geaffilieerde winkels is de keten naast België ook aanwezig in Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg. In België gaat het hierbij om winkels van Colruyt, OKay (buurtwinkels), Bio-Planet (bio-producten), Cru (premium versmarkt), Dreamland (speelgoedwinkels), Dreambaby (baby-artikelen) en de geaffilieerde winkels Spar en Spar Compact (voeding). Verder is de groep in België ook actief in de levering van voedingsmiddelen aan ziekenhuizen, bedrijfskeukens en bedrijven uit de horeca (Solucious). Hun andere activiteiten overspannen tankstations in België (DATS 24), oplossingen voor drukkerijen en documentbeheer (Symeta), en de productie van groene energie. Volgens het laatste jaarrapport heeft de groep met meer dan 29 900 medewerkers een omzet van 9,4 miljard euro behaald en een winst van 384 miljoen in hun laatste fiscaal boekjaar.

Oblis

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Polski Português (Portugal) Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+

Download de app

Meer marktinzichten, meer meldingen, meer manieren om activavolglijsten aan te passen, alleen in de app

Investing.comr is nog beterr via de appr!

Meerr informatie, snellerer noteringen en grafieken, en een soepelerer ervaring, alleen via de appr.