Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

Goed beurssentiment

Gepubliceerd 11-10-2023, 15:08
Geactualiseerd 20-01-2019, 11:00

Met dank aan de vicevoorzitter van de Fed Philip Jefferson heerste er gisteren op de Europese beurzen een opperbeste stemming. Hij zei maandagavond dat beleggers eigenlijk een deel van zijn werk uit handen hadden genomen door de langetermijnrente flink de hoogte in te jagen. Hierdoor hebben beleggers namelijk zelf aan de teugels getrokken om de economische groei af te remmen. Hierdoor wordt de kans kleiner dat de Fed de rente nog een keer verhoogt. Woorden van dezelfde strekking kwamen van de Atlanta Fed president Raphael Bostic en de Minneapolis Fed president Neel Kashkari. Het klonk beleggers als muziek in de oren. ECB-topman Villeroy de Galhau weet daarbij als gast-dj het publiek ook juist aan te voelen door te stellen dat, ondanks de nieuwe ellende in het Midden-Oosten, de inflatie in Europa volgens hem eind 2025 op twee procent zal uitkomen.

Persbureau Bloomberg deed eveneens een duit in het zakje door te melden dat de Chinese overheid nieuwe stimuleringsmaatregelen gaat aankondigen. De Chinese autoriteiten zouden minimaal 1.000 miljard yuan (130 miljard euro) willen investeren in infrastructurele projecten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de mijnbouwbedrijven gisteren meedeelden in de feestvreugde.

Op Wall Street zat de stemming er eergisteren al goed in, daar werd gisteren nog een half procent waardestijging aan toegevoegd. PepsiCo was één van de uitblinkers met een plus van 1,88 procent. Niet alleen verhoogde PepsiCo (NASDAQ:PEP) de winstverwachtingen, maar óók zei het concern in een gesprek met Bloomberg dat men (nog) géén invloed van afslankmiddelen ziet in de cijfers. Dat lijkt misschien een opmerkelijke uitspraak, maar sinds het succes van Novo Nordisk met afslankmiddelen Wegovy en Ozempic vrezen diverse analisten een negatieve impact daarvan op onder andere de voedings- en drankaandelen. Dat is niet geheel onterecht, gezien het feit dat de topman van Walmart (NYSE:WMT) vorige week stelde daar de eerste tekenen van te zien.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Waar die impact intussen wel écht te voelen is, is bij Fresenius Medical Care (ETR:FREG), de Duitse specialist in nierdialysediensten. De koers van dit concern keldert vandaag 20 procent doordat Ozempic ook succes boekt bij nierfalen bij diabetespatiënten. Het is dan ook niet zo vreemd dat Novo Nordisk (NYSE:NVO) onlangs LVMH van de troon heeft gestoten als het grootste Europese bedrijf gemeten naar marktkapitalisatie. En dat verschil wordt vandaag alleen maar groter…

LVMH fraai afgeprijsd

Louis Vuitton Moët Hennessy (EPA:LVMH), het grootste conglomeraat ter wereld in luxeproducten, kwam gisteren nabeurs met de derde kwartaal omzetcijfers naar buiten. Die stelden licht teleur. Het concern behaalde in de eerste negen maanden van het jaar een 14 procent hogere omzet van 62,2 miljard euro. De omzet over de afgelopen drie maanden kwam autonoom 9 procent hoger uit op bijna 20 miljard euro, waar de consensus 12 procent bedroeg. Voor beleggers was het de reden om de koers bij opening 7 procent lager te zetten, nadat LVMH gisteren overigens meer dan 3 procent steeg.

De drankendivisie levert het concern momenteel de grootste kater op met een omzetdaling van 14 procent. Maar ook de Fashion and Leather divisie, goed voor bijna de helft van de omzet en bekend van de dure Louis Vuitton tasjes, stelde teleur. De omzetgroei bedroeg hier weliswaar een respectabele 9 procent, maar er werd op 10 procent gerekend. Maar, er is geen man overboord. Na drie geweldige jaren waarin ook de wannabe-rich consumenten hun opgebouwde corona-spaarbuffers aan luxe artikelen uitgaven zien we nu een normalisatie van de vraag. 

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Echt rijke mensen blijven hoe dan ook de producten van LVMH wel kopen, maar voor degenen die dat niet zijn en er wel graag mee pronken, wordt dat lastiger. De hoge inflatie en economische onzekerheid maakt dat men wat voorzichtiger is, zeker nu de spaarbuffers van veel mensen zijn geslonken. Daarnaast is kopen op de pof flink duurder geworden. Zo is volgens de Fed de gemiddelde jaarlijkse rente die de Amerikaanse consument op credit card schuld betaalt in een jaar tijd gestegen van 16,3 procent naar 22,8 procent…

De omzetcijfers komen dan ook niet geheel uit de lucht vallen. Niet voor niets is de koers van het aandeel de afgelopen maanden van bijna 900 euro naar 690 euro teruggevallen. Het is een daling van meer dan 20 procent. Daarbij is de koerswinstverhouding flink mee gedaald. Werd voor LVMH de afgelopen 5 jaar ongeveer 33 maal de winst betaald, inmiddels is dit gezakt naar ongeveer 20. Waar de tassen van Louis Vuitton door de jaren heen alleen maar in prijs lijken te stijgen, is het aandeel zelf dus in de uitverkoop.  

Actuele commentaren

Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.