Krijg 40% korting.
🔥 Onze door AI geselecteerde aandelenstrategie Tech-titanen is in mei al 7,1% gestegen. Koop aandelen die HOT zijn.
KORTING van 40% benutten

Goldilocks bij olie

Gepubliceerd 21-02-2012, 10:19
LCO
-
Vele marktwaarnemers kijken met de nodige verbazing naar de stijging van olieprijs. Maar wie de situatie dieper onderzoekt, ontdekt een goldilocks scenario voor olie. Beleggers overwegen best wat meer energie in de portefeuille.

De Europese schuldencrisis begint langzaam zijn effect te krijgen op diverse lidstaten. De eerdere recessievrees wordt vandaag de pijnlijke realiteit. Zelfs de sterkste schakels in de Europese ketting beginnen te buigen: ook Nederland zit nu officieel in een recessie. Enkel Duitsland lijkt (voorlopig) overeind te blijven.

De economische afkoeling kent ook elders in de wereld zijn weerslag. Zo kondigde China een bijkomende verlaging van de reserve ratio in de bancaire sector aan. Mede als gevolg van de vraaguitval in Europa, verwachten analisten dat de groei in China lager zal uitkomen. Ook in de VS is de groei nog altijd zeer mager en fragiel te noemen.

Waar mening econoom steeds meer vraagtekens bij plaatst, is de hoge en stijgende olieprijs. Gezien de barre economische omgeving tart dit fenomeen hun verbeelding. Wie echter dieper op de materie inzoomt, weet dat er wel wat meer factoren spelen dan enkel vraag en aanbod. Meer nog, we zien vandaag een quasi goldilocks scenario ontstaan voor de prijs van olie. Bij een goldilocks situatie is de mogelijkheid van een prijsdaling weinig waarschijnlijk, terwijl de kans op een abrupte stijging ook niet meteen aan de orde is.

We verklaren ons nader. Een belangrijke externe factor die vandaag speelt is de dreiging vanuit Iran. Het Westen heeft een probleem met het nucleaire programma van het belangrijke olieproducerende land in het Midden-Oosten, waardoor allerlei sancties werden opgelegd vanuit de VS en Europa. Iran besloot op zijn beurt de olietoevoer naar enkele belangrijke Europese landen stop te zetten. Zo werd de uitvoer naar Nederland, Griekenland, Spanje, Italië en Frankrijk geblokkeerd. Afgelopen week kwam daar nog eens het Verenigd Koninkrijk bij. De spanning loopt steeds verder op, wat voor een constante opwaartse prijsdruk bij olie zorgt.

Anderzijds neemt de economische ‘spanning’ in het Westen wat af. In de VS heeft het extreem soepele monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank wat druk van de ketel genomen. De belangrijkste toonaangevende economische indicatoren laten een lichte verbetering zien in de VS. In Europa is een ultieme oplossing voor Griekenland gerealiseed. De Grieken krijgen een noodpakket van 130 miljard euro toegeschoven, wat een nakend faillissement moet vermijden. Dat moet de heersende stress doen afnemen.

Maar de belangrijkste drijfveren bij olie komen uit de groeimarkten, met op kop China! Daar werd bekend dat de centrale bank voor de tweede maal in amper 3 maanden de reserve ratio voor de bancaire sector verlaagd werd met 50 basispunten tot 20,5 procent. Dit zou in praktijk overeenkomen met een financiële injectie van 63 miljard dollar – 400 miljard yuan – in het systeem. Oftewel, China trapt het monetaire gaspedaal nog wat verder in. De Chinese economie is voldoende afgekoeld. De inflatie valt in enkele belangrijke Chinese centra terug, waardoor de monetaire beleidsmakers weer wat meer ruimte krijgen.

Kortom, diverse factoren zijn vandaag in stelling voor een aanhoudende opwaartse prijsdruk bij olie in de komende periode. Daarenboven lijkt het neerwaarts potentieel zich eerder te beperken tot technische (kortstondige) correcties. Meer nog, Brent olie, de Europese variant, lijkt zich klaar te maken voor de volgende klim richting de voorgaande records.


Zoals u op bovenstaande TA grafiek van Brent olie kan zien, hebben we er een maandenlange bodemproces opzitten, vergelijkbaar met de consolidatie van Brent olie in 2010 (blauwe cirkels). Hierna volgde destijds een uitbraak van 90 dollar tot 125 dollar: een stijging van bijna 40 procent. Vandaag zou een substantiële uitbraak bij 120 dollar voor Brent een vergelijkbare opwaartse uitbraak realiseren, richting de voorgaande top richting 150 dollar per vat. De nakende uitbraak valt bovendien af te leiden aan de hoge stand van de RSI indicator, die wijst op een positief momentum voor Brent olie.

Een extreme versnelling van olie, zoals we zagen in het voorjaar van 2008, lijkt echter minder aannemelijk. Geen van de betrokken partijen is hierbij gebaat. Een bruuske opstoot in de prijs van olie kan de vraag snel doen afnemen, wat niet in het voordeel is van de olieproducerende landen (waaronder Iran). Anderzijds kan een hoge prijsversnelling het fragiele economische herstel in de VS teniet doen, waardoor de aanstaande Amerikaanse verkiezingen grondig verstoord kunnen worden. Een gestage stijging lijkt het meest waarschijnlijke scenario voor olie in de komende periode.

Olie verkeert dus in een goldilocks situatie: beperkt neerwaartse risico met een gestage opwaartse prijsdruk. Een scenario waar alle betrokken partijen mee kunnen leven. Beleggers doen er goed aan om het gewicht van ‘energie’ te laten doorwegen hun portefeuilles. Het legt u vast geen windeieren!

Actuele commentaren

Volgend artikel wordt geladen...
Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.