Krijg 40% korting.
🔥 Onze door AI geselecteerde aandelenstrategie Tech-titanen is in mei al 7,1% gestegen. Koop aandelen die HOT zijn.
KORTING van 40% benutten

Goud: Hongarije houdt het liever dicht bij zich

Gepubliceerd 31-10-2018, 10:46
XAU/USD
-
XAG/USD
-
GC
-
SI
-

Ooit zei FED voorzitter Ben Bernanke dat goud iets uit het verleden was. Niemand met verstand van zaken die hem geloofde, maar hij zei het wel in functie als FED-voorzitter.
Goud was in zijn ogen ook geen geld.

Bankiers en zeker centrale bankiers liegen heel veel bij elkaar. Je moet het maar kunnen. Ondertussen ‘zien’ we wat ze doen. Bijvoorbeeld een land als Hongarije.

Het land had na haar communistische verleden vrijwel geen goud meer. Tot voor kort hadden ze slechts 3 ton aan goud, opgeslagen in Londen. Heel recent hebben ze maar liefst 28 ton goud, zijnde meer dan 900.000 ounces, bijgekocht.

Waarom zou je zo veel goud erbij kopen, tenzij je minder vertrouwen hebt in de euro en je je euro’s als een gek gaat omwisselen in goud?

Nu is de vraag als eerste, waarom nu? Die vraag valt te beantwoorden. Ze hebben namelijk niet zo lang geleden geprobeerd om hun relatief kleine voorraad van 3 ton naar Hongarije zelf te halen. Het lag namelijk al tientallen jaren in Londen.

Uiteraard lag het daar met de nodige garanties, maar toen ze hun goud dus wilden hebben, toen was het er niet. Ze konden dus niet aan hun eigen goud geraken. Wat ze na veel moeite kregen, was nieuw goud. Hun eigen goudbaren waren niet meer aanwezig.

Zo’n klap recht in je gezicht maakt je wel even wakker. Immers, als 3 ton al een probleem is, hoe zit het dan met landen die veel meer goud denken te bezitten? Bezitten ze dat nog wel, of bezitten ze alleen maar papieren garanties, net zoals Hongarije dat deed?

Ik heb geen gegevens over het feit of die nieuw gekochte 28 ton al wel naar Hongarije is gestuurd, maar ik kan me zo indenken dat hun vertrouwen in de goudmarkt van Londen tot onder nul gedaald is.

Het “waarom” is ook te beantwoorden, en wel vanuit de ruzie die Hongarije en Polen hebben met de EU. Beide landen weigeren zich te laten opschepen met economische vluchtelingen uit Afrika en Syrië.

Hongarije heeft besloten zich in meerdere opzichten onafhankelijk(er) van de EU op te stellen. De goudvoorraad in eigen handen houden is de beste weg. Een garantie is dat echter niet. Cyprus had haar goud ook in eigen handen. De banken maakten er (doelbewust) een potje van en Cyprus kon het probleem dat de bankiers hadden gecreëerd alleen maar afkopen door haar goud bij de ECB in te leveren. Via deze weg weten de centrale bankiers ieder land wel hun belasting op te leggen.

Ook Nederland en Duitsland hebben een iets groter deel van hun goud naar eigen grondgebied gehaald. Ook dat proces kende de nodige hobbels. Duitsland moest zeven jaar wachten totdat eindelijk de hele gevraagde voorraad ontvangen was. Alleen Nederland was hier slim in. Het was de eerste en had daarom de minste moeite. Na de goudopname van Nederland was de kluis blijkbaar leeg.

Als u zelf goud wilt hebben, dan is het van groot belang dat u échte garanties heeft dat u ook echt goud heeft. Unallocated goud is in feite ‘geen goud’. Het beste is Allocated goud, waarbij de baar die (deels) uw bezit is, ook echt aangewezen is en een uniek serienummer heeft. Dát is het geval bij Goldmoney, maar het is ook het geval als u uw goud fysiek in eigen hand heeft. Dat laatste ben ik toch geen enorme voorstander van. Uw huis is immers geen kluis. Een simpele inbraak kan u van uw goud af helpen. Daarom heb ik mijn goud en zilver bij Goldmoney liggen.

Actuele commentaren

Volgend artikel wordt geladen...
Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.