Spanningen lopen op

Spanningen lopen op

Fintessa  | 22.05.2020 15:55

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China lopen op en dat had gisteren z’n weerslag op de financiële markten. Niet alleen legt de Amerikaanse president de schuld van de uitbraak van het coronavirus meer en meer bij China en heeft de Amerikaanse regering weer de oproep gedaan om Chinese technologiebedrijven Huawei en ZTE (SZ:000063) te boycotten, maar ook is de discussie tussen de Verenigde Staten en China over Taiwan de laatste weken weer opgelaaid. Gisteren beschuldigde Trump via twitter de Chinese president Xi ervan een campagne van desinformatie en propaganda tegen de Verenigde Staten te voeren. Tevens heeft de Amerikaanse Senaat deze week met overweldigende meerderheid een wetgeving aangenomen die ertoe kan leiden dat van Chinese aandelen die genoteerd staan aan de beurzen in de Verenigde Staten de listing kan worden beëindigd.

Vandaag begint in China de jaarvergadering van het parlement die een week duurt waarin premier Li Keqiang en andere senior officials hun plannen zullen ontvouwen op het gebied van onder andere defensie, diplomatie, en dus ook de relatie met de Verenigde Staten. Daar wordt door de rest van de wereld reikhalzend naar uitgekeken. Op de eerste dag van de jaarvergadering is bekend geworden dat China de lange termijn groeidoelstellingen voor de economie heeft losgelaten en zich de komende tijd vooral te richten op het creëren van banen. Waar beleggers van schrokken is dat China een wet in werking wil laten treden die volgens eigen zeggen de veiligheid in Hong Kong en Macau moet waarborgen en dat men in Taiwan diegenen wil ondersteunen die willen dat het land zich aansluit bij China. Mochten de Chinese autoriteiten daadwerkelijk tornen aan de status aparte van Hong Kong en Macau dan zullen de Verenigde Staten naar eigen zeggen tegenacties aankondigen. Het doet de verhoudingen tussen beide grootmachten geen goed en een fase-2 in de in januari afgesloten handelsovereenkomst zou zo wel eens heel lang op zich kunnen laten wachten.

Nvidia (NASDAQ:NVDA) presteert nog beter dan verwacht

Waar ook met spanning naar werd uitgekeken waren de kwartaalresultaten van Nvidia. Die werden gisteren nabeurs gepubliceerd. De verwachtingen waren hooggespannen en de beurskoers was in de afgelopen tijd fors opgelopen. Dan lijkt het bijna niet anders te kunnen dan dat de werkelijke resultaten zullen tegenvallen. Niets bleek echter minder waar. De omzet in het eerste kwartaal groeide met 39 procent op jaarbasis, de bruto winstmarge kwam uit op maar liefst 65,1 procent en de nettowinst verdubbelde. De omzet uit chips voor datacenters nam met 80 procent toe. De chips voor grafische kaarten deden het eveneens goed.

Het is duidelijk, de twee belangrijkste onderdelen van het bedrijf, gaming en datacenters, profiteren volop van de veranderingen in de samenleving als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Gaming maakt ongeveer de helft uit van de omzet. Nu scholieren, studenten en veel werknemers thuis zitten blijkt het aantal uren dat er gegamed wordt met zo’n 50 procent te zijn toegenomen. Maar ook het gebruik van internet door de vele thuisblijvers is sterk gestegen. Al die data moeten vervolgens ergens worden opgeslagen. Daarvoor zijn steeds snellere processoren nodig. Daarnaast worden Nvidia’s chips voor datacenters op grote schaal gebruikt bij AI-taken als machine learning. Niet alleen nu, maar ook straks met de komst van 5G en autonoom rijden wordt die groei verder gefaciliteerd. Een kleine dissonant vormden overigens nu, niet verwonderlijk, de chips voor de auto-industrie. Nu was Nvidia al voor de uitbraak van het coronavirus een winnaar, het virus heeft het bedrijf er niet onder kunnen krijgen. Voor het lopende kwartaal wordt er een verdere stijging van de omzet verwacht. Wel kan de winstmarge door de kosten voor de integratie van de overgenomen Israëlische netwerkspecialist Mellanox, iets lager uitvallen. Met Nvidia in portefeuille worden beleggers niet alleen beloond voor hun koersvastheid in woelige tijden, maar lijkt ook de weg naar nog mooiere horizonten open te liggen.

Fintessa

Gerelateerde Artikelen

Actuele commentaren

Voeg commentaar toe
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Discussie
Schrijf een antwoord
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia Bahasa Melayu ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log Uit
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan

+

Download de app

Meer marktinzichten, meer meldingen, meer manieren om activavolglijsten aan te passen, alleen in de app

Investing.comr is nog beterr via de appr!

Meerr informatie, snellerer noteringen en grafieken, en een soepelerer ervaring, alleen via de appr.