Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

Waterstof als bron van schone energie voor de dag van morgen

Gepubliceerd 21-06-2019, 10:17
Geactualiseerd 20-01-2019, 10:55

Het is al ruim een halve eeuw geleden, dat General Motors (NYSE:GM) de eerste auto op waterstof bouwde. U kunt de GM Electrovan nu bewonderen in het museum. En al meer dan een halve eeuw is waterstof de belofte voor de schone energietechnologie van morgen. Sommige denken, dat het altijd zo zal blijven. Een groeiende groep denkt echter dat klimaatverandering en de snelle opmars van wind- en zonne-energie de deur openen om waterstof eindelijk zijn belofte te laten inlossen.

GM Electrovan

Zoals de zaken er nu voor staan, wordt het steeds moeilijker voor landen om de doelstellingen van het Verdrag van Parijs te bereiken en om dus de CO2 uitstoot drastisch te verlagen. Wil het Verdrag alsnog kans van slagen hebben, dan moet hernieuwbare energie snel een veel groter aandeel in het totale aanbod van energie krijgen. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het aanbod van bijvoorbeeld wind- en zonne-energie is nog steeds behoorlijk afhankelijk van de weersomstandigheden of de tijd van het jaar.

Een van de aantrekkelijke eigenschappen van waterstof is dat het een uitstekende manier is om dit wisselend aanbod van energie op te slaan. Een ander voordeel van waterstof is, dat het niet alleen als brandstof kan dienen voor auto’s, maar ook voor vrachtauto’s en schepen. Waterstof kan ook dienen als grondstof voor bijvoorbeeld raffinaderijen en voor staalfabrieken. Dit soort grootschalige industriële activiteiten vindt vaak, zo niet altijd plaats in havengebieden. Dat maakt het gemakkelijk om een gezamenlijke infrastructuur op te zetten.

Waterstof herbergt met andere woorden talloze voordelen in zich, zo ook de afvalstof als je waterstof omzet in energie. Die afvalstof is water en geen broeikasgassen. Daarnaast komt het heel veel in de natuur voor! Wat willen we eigenlijk nog meer? Wel, er zitten ook mindere kanten aan waterstof. Waterstof wordt nu nog vooral met fossiele brandstof opgewekt. Bij het Internationaal Energie Agentschap (IEA) hebben ze uitgerekend dat de productie van waterstof even veel CO2-uitstoot genereert als de gezamenlijke economieën van het Verenigd Koninkrijk en Indonesië. Dat moet anders en beter. De beste oplossing zou zijn als hernieuwbare energie de rol van de fossiele brandstof zou kunnen overnemen. En dan zijn er natuurlijk altijd nog de kosten. Die zijn nog steeds aan de hoge kant. Waterstof opgewekt met hernieuwbare elektriciteit is tot driemaal zo duur dan wanneer gas ingezet wordt. Er blijft dus nog veel te wensen over, maar gelukkig dalen de kosten voor wind- en zonne-energie nog steeds in een gestaag tempo.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Of waterstof op de niet al te lange termijn een succesvolle energiebron wordt, hangt ook af van overheden. Volgens het IEA staat en valt een succesvol waterstof project nog steeds met de inzet van overheidssubsidies. Het beleid zou er veel meer op gericht moeten zijn de private sector te verleiden te investeren in schone waterstof. Ook moet de internationale handel in waterstof gestimuleerd worden. Er blijft met andere woorden nog heel veel te wensen over voordat waterstof niet eeuwig de schone energie van morgen blijft.

Actuele commentaren

zoek even naar KU Leuven en hun waterstofpannelen, misschien verandert dit jouw visie
Waterstof komt helemaal niet veel in de natuur voor. Het komt erin voor als water, maar om daar waterstof uit te halen moet je elektrolyse toepassen, wat energie kost. Het hele proces van elektrolyse, opslaan, distributie, weer opslaan, en uiteindelijk omzetten naar elektriciteit om te rijden kost 3x zoveel energie als dat je de stroom gelijk in een accu stopt.Daar komt nog bij dat waterstof veel lichter ontvlambaar is. Je rijdt, meer dan met benzine nog, gewoon met een rijdende potentiële bom. Recentelijk is er in Noorwegen een waterstof tankstation ontploft met slachtoffers tot gevolg. En iedereen weet wat er met de Hindenburg gebeurd is denk ik...
zoek even naar KU Leuven en hun waterstofpannelen, misschien verandert dit jouw visie
Ik kom nog wel eens een Leuven. Ik heb een zoon die daar werkt. Maar heel eerlijk, ik ben geen deskundige, ik ben alleen geïnteresseerd!
 Die panelen zijn nog steeds een stuk minder efficiënt. Het betreft gewoon zonnepanelen die dan de opgewekte stroom gebruiken om waterstof uit luchtdamp te halen. M'n punt blijft nog steeds staan dat het gewoon niet haalbaar is om even efficiënt te zijn als accu's die een steeds grotere energiedichtheid en laadsnelheid behalen. . Ik zou willen dat het anders was, want ik ben voor een schonere wereld, maar er is een reden dat bijna alle autobouwers zijn gestopt met hun waterstofprogramma en nu volledig focussen op batterijen. Bovendien is waterstof zoals ik al zei gewoon levensgevaarlijk. Ik mag hier geen link plaatsen blijkbaar, maar zoek maar eens op "Norway hydrogen station"
Waarom is de politiek niet bereid om ook eens naar LNG / CNG / LPG alternatieven te kijken? kijk eens op onze autowegen hoeveel zware transport vrachtwagens er op diesel brandstof rijden. Hedendaagse gasmotoren voor deze categorie en treinen en watertransport etc.etc. is technisch realiseerbaar, de infrastructuur is in Nederland ervoor al aanwezig. Ik vind dit onbegrijpelijk, m.i. simpel..... de accijns en de wegenbelasting sterk verlagen en je zal zien dat het een booming effect zal teweegbrengen. Wat is er tegen emissie arm brandstofgebruik?
Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.