Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

Obligaties momenteel beter dan dividendaandelen?

Gepubliceerd 31-05-2018, 15:22

Het is geen geheim dat aandelen van bedrijven die dividend betalen slechter presteren als de rente stijgt. Beleggers schuwen doorgaans dividendaandelen wanneer stijgende obligatierendementen, bijvoorbeeld via gegarandeerde staatsobligaties, de aantrekkingskracht van risicovollere activa zoals aandelen verminderen.

Eenvoudig gesteld maken hogere rentes dividendaandelen minder aantrekkelijk, vooral in vergelijking met alternatieven die een vaste uitbetaling garanderen. Zodra de rendementen tot een bepaald niveau stijgen worden aandelenbeleggers meer aangetrokken door rendementen op obligaties met een laag risico in plaats van beleggingen in aandelen met een hogere volatiliteit. Dat scenario kan het rendement van dividendaandelen verminderen, zelfs wanneer de algehene economie en de fundamenten van het bedrijf sterk blijven.

De Amerikaanse centrale bank zal waarschijnlijk "binnenkort" de rente verhogen wanneer de economie presteert zoals verwacht, volgens de FOMC-notulen van de vergadering in mei. De markten verwachten inderdaad een rentestijging in juni, hoewel de vooruitzichten voor renteverhogingen in de tweede helft van het jaar minder zeker zijn. De Amerikaanse centrale bank heeft de rente zes keer verhoogd sinds de huidige opwaartse cyclus in december 2015 begon.

Welke invloed heeft dat aangescherpte monetaire beleid gehad op de prestaties van dividendaandelen in de Verenigde Staten?

SCHD Weekly

Het Schwab US Dividend Equity Fund (NYSE:SCHD), een op dividenden gericht aandelenfonds, daalde tot nu toe 3,6% over 2018, meer dan het dubbele dan de referentie S&P index.

Voor een langetermijnbelegger die graag kwalitatieve dividendaandelen wil kopen, is dit geen gemakkelijke situatie. Het grootste dilemma voor dividendbeleggers op dit moment is de vraag of ze trouw willen blijven aan hun op dividenden gebaseerde beleggingsfilosofie en de huidige rentecyclus gewoon voorbij willen laten gaan.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Morgan Stanley gaf in een recent onderzoeksrapport argumenten aan dividendbeleggers om hun koers te volgen. Zij onderschreven het belang van aandelen met stijgende dividenden, om de gevolgen van de stijgende rentetarieven het hoofd te bieden:

"We raden beleggers niet aan om simpelweg de hoogste dividendrendementen na te jagen. We stellen voor dat ze op zoek gaan naar bedrijven die hun dividend per aandeel verhogen en dat waarschijnlijk zullen blijven doen. Dat is een uitstekend teken van financiële gezondheid."

Wie dus in staat is om aandelen te vinden die veilig zijn en die hun dividenden regelmatig verhogen in een tempo dat boven de inflatie ligt, zou zijn bankrekening spekken. Ik denk dat er op het gebied van dividenden nog steeds aantrekkelijke kansen te vinden zijn die aan deze exacte criteria voldoen. Hier zijn enkele aandelen met een hoog dividendrendement waarvan wij geloven dat ze aantrekkelijke inkomsten bieden, zelfs in tijden met een hogere rente.

Twee technologische reuzen

Apple (NASDAQ:AAPL) en Microsoft (NASDAQ:MSFT) vormen een uitstekende combinatie van nieuwe en oude technologiebedrijven met een stabiele winstpositie en een sterke potentieel voor reguliere stijgende dividenduitkeringen - allemaal op basis van een solide onderliggende bedrijfsvoering.

Als je alleen maar kijkt naar hun dividendrendement, momenteel minder dan 2% voor beide, dan lijken ze misschien niet aantrekkelijk in vergelijking met obligatierendementen. Maar de belangrijkste reden om in deze technologische reuzen te investeren, is hun lage payout ratio. Deze onderstrepen het vermogen van zowel Apple als Microsoft om in de toekomst veel meer geld uit te kunnen keren aan beleggers.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

AAPL Weekly 2015-2018

In het geval van Apple bijvoorbeeld keert de smartphone- en computergigant een extra $100 miljard uit aan investeerders door middel van de inkoop van eigen aandelen, nu het bedrijf enorme inkomsten genereert met zijn iPhone-verkopen. In het meest recente driemaandelijkse winstverslag verhoogde Apple ook het driemaandelijkse dividend met 16% tot $0,73 per aandeel. Met een payout ratio van slechts 25,5% - het percentage van de totale inkomsten dat het bedrijf besteedt aan het betalen van dividenden - is er meer dan genoeg ruimte voor deze techgigant om de uitbetalingen te laten groeien.

MSFT Weekly 2015-2018

Het Microsoft-verhaal is een beetje anders, maar niet minder overtuigend. De softwarereus heeft zijn payout ratio drastisch zien dalen van ongeveer 70% een jaar geleden tot 44% dit jaar, dankzij prima inkomsten, waardoor deze tech-gigant uit de oude economie extra marge heeft om de $1,68 aan jaarlijks dividend per aandeel te laten groeien.

De financiële sector is terug

Vóór de financiële crisis in 2008 droeg de financiële sector ongeveer 30% bij aan het dividendrendement van de S&P 500. Na de crisis daalde dit tot ongeveer 9%, doordat banken meer liquide middelen aanhielden om hun balans te versterken. Betsy Graseck, een analist die banken met veel kapitaal volgt voor Morgan Stanley, zegt dat banken ongeveer $100 miljard aan reservekapitaal hebben, wat zou kunnen leiden tot hogere uitbetalingen in 2018 ten opzichte van vorig jaar.

"Wij zijn van mening dat deze dynamiek de sector aantrekkelijk maakt vanuit het oogpunt van dividendgroei, met name omdat de financiële sector een buffer biedt bij stijgende rentetarieven, aangezien ze hogere winsten kan maken naarmate de rente stijgt doordat leningen duurder worden."

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

In de financiële sector springt JPMorgan Chase (NYSE:JPM) in het oog:

JPM Weekly 2015-2018

Deze grootste handelsbank van de Verenigde Staten overleefde niet alleen de financiële crisis van 2008, maar kwam zelfs sterker uit de bus. Jaarlijkse uitkeringen zijn gegroeid tot $ 2,24 per aandeel, tegenover $0,80 per aandeel op het dieptepunt in de nasleep van de crisis.

Ook voorspellen hogere rentetarieven, een krachtige economie en sterke stijging van het aantal banen allemaal veel goeds voor de banken. Ieder van deze factoren maakt de kredietverlening profitabeler voor deze instellingen.

Conclusie

Het lijdt geen twijfel dat een stijgende rente de dividendaandelen onder druk zal zetten. Maar het is geen goed idee om alle aandelen over één kam te scheren.

Bedrijven met lage payout ratio's, een goed winstmomentum en een duidelijke voorkeur voor het belonen van investeerders zijn nog steeds goede kandidaten voor iedere aandelenportefeuille. Sterker nog, ze zullen waarschijnlijk beter presteren dan de algehele markt wanneer je hun totale dividenduitkering, kapitaalwinst en inkoop van eigen aandelen optelt.

Actuele commentaren

Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.