🟢 De markten zijn met gestegen. Iedereen in onze community van meer dan 120.000 leden weet wat hij moet doen.
U ook?
KORTING van 40% benutten

Saudi Aramco koopt meerderheid in Sabi

Gepubliceerd 28-03-2019, 17:34
DSMN
-

Het is met circa 1600 arbeidsplaatsen één van de grootste werkgevers in Zuid-Limburg, chemieconcern Saudi Arabian Basic Industries Corporation (Sabic). Dit is zo gekomen doordat het bedrijf de bulkchemie-activiteiten van DSM (AS:DSMN) kocht in 2002. Sindsdien staat het Europese hoofdkantoor van Sabic in Sittard en heeft het een grote productielocatie op het Limburgse chemieterrein Chemelot. Andere grote productielocaties bevinden zich in Gelsenkirchen (Duitsland) en in Bergen op Zoom. Deze laatste locatie werd in 2007 overgenomen van GE Plastics.

Tot voor kort was Sabic voor 70% eigendom van de Saudische overheid via het staatsinvesteringsfonds Public Investment Fund (PIF). Maar sinds de zomer van 2018 kwamen er geregeld berichten in de media dat de Saudische overheid van het belang af zou willen. Gisteren kwam Bloomberg met het bericht dat het belang in Sabic verkochtis. De koper is een bekende voor de Saudi’s, namelijk een ander Saudisch staatsbedrijf Saudi Aramco. Opvallend hierbij is dat de CEO van PIF, Yasir Othman Al-Rumayyan, ook directeur is bij Aramco.

Het grootste olieconcern ter wereld (de waarde wordt ingeschat op 2000 miljard dollar) betaalt 69,1 miljard dollar voor het belang van 70% in Sabic. Dit is het hoogste bedrag ooit betaald voor een overname in het Midden-Oosten. De resterende 30% staat genoteerd aan de Saudische aandelenbeurs en dat blijft zo. Met de overname wil Aramco zijn activiteiten verbreden van olie en gas naar petrochemische producten zoals plastics en kunstmest. Olie en gas zijn belangrijke grondstoffen voor deze producten. Met de overname komen deze nu binnen één concern hetgeen ongetwijfeld zal schelen in de kosten.

Beursgang

Aramco is nu al ruim een jaar met voorbereidingen bezig om een deel van de aandelen in notering te brengen aan een beurs. Welke beurs is nog niet bekend, Londen en Hong Kong lijken de belangrijkste gegadigden. Met de opbrengst van de beursgang wil kroonprins Mohammed bin Salman zijn land minder afhankelijk maken van olie. De opbrengst zal daarom geïnvesteerd worden in allerlei andere ondernemingen waarmee de hoge welvaart van het land gecontinueerd kan worden. Hierbij valt te denken aan toerisme, havenactiviteiten en luchthavens. De beursgang werd uitgesteld in verband met de overname van Sabic. Nu deze deal gedaan is, kan de beursgang van Aramco wellicht snel volgen. De OPEC (waar de Saudi’s de grootste vinger in de pap hebben) doen in ieder geval hun best om de olieprijs te ondersteunen. Want zonder een hoge olieprijs wordt de beursgang natuurlijk sowieso geen succes.

Rente in Nederland 0%, rente in Turkije 1200%

Het is natuurlijk appels met peren vergelijken, maar het verschil is toch best opmerkelijk. Te meer daar beleggers 10 jaar lang geen rente hoeven te ontvangen voor het uitlenen van hun vermogen aan de Nederlandse staat, terwijl Turkse banken maar liefst 1200% rente vragen voor het lenen van Turkse lira’s voor nog geen dag.

Na voorzichtige uitspraken over de Europese economie van diverse ECB-leden gisteren, daalden de Europese kapitaalrentes verder. Als gevolg van de zorgen over de staat van de Europese economie, is er veel vraag naar veilige Nederlandse en Duitse staatsobligaties. Dit leidt tot hogere koersen voor deze leningen en lagere rentes. Tienjaars geld voor Nederland is tegenwoordig dus weer gratis en voor dat van Duitsland krijgt de Duitse overheid zelfs weer geld toe vanwege een negatieve rentestand.

Hoe anders is de situatie in Turkije. Gisteren deed de Turkse overheid een opmerkelijke ingreep om een verdere val van de lira te voorkomen. Turkse banken werden van staatswege (!) opgeroepen om geen lira’s meer te verkopen en alle tegoeden in de munt aan te houden. Hierdoor ontstond er een groot tekort aan de Turkse munt. Buitenlandse beleggers die Turkse beleggingen wilden verkopen konden hierdoor niet betaald worden en moesten de grootste moeite doen om hun valutapositie te sluiten. Hierdoor steeg het ‘overnight’-tarief om lira’s te lenen spectaculair tot maar liefst 1200%. Het hoogste tarief ooit ter wereld volgens Reuters.

Actuele commentaren

Volgend artikel wordt geladen...
Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.