Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

TSMC profiteert van sterke vraag naar AI-chips

Gepubliceerd 18-04-2024, 16:19

Taiwan Semiconductor Manufactoring Company, kortweg TSMC (TW:1310), dat we eerder deze week voor onze offensievere cliënten aankochten, kwam vanmorgen met prima winstcijfers over het eerste kwartaal. Vorige week maakte het bedrijf ook al mooie omzetcijfers bekend. De verkoop steeg door de aanhoudende vraag naar AI-toepassingen. In de eerste drie maanden dikte de omzet op jaarbasis met 16,5 procent aan. Dit was beter dan verwacht. Vooral de maand maart deed het goed; ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden scoorde het Taiwanese bedrijf een plus van 34,3 procent. Afgelopen kwartaal werd er voor 18,87 miljard dollar verkocht. Dit was boven de eigen guidance van TSMC van 18 tot 18,8 miljard dollar.

De producent voor onder andere Apple (NASDAQ:AAPL) en Nvidia (NASDAQ:NVDA) versloeg ook met de winstcijfers de analistenverwachtingen. De nettowinst in het eerste kwartaal kwam uit op 6,97 miljard dollar waar de consensus op 6,61 miljard dollar lag. Het is een plus van 8,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. De nettowinstmarge kwam uit op een recordniveau van 40 procent. De gemiddelde marge in de sector bedraagt zo’n 14 procent waaruit blijkt hoe sterk het concern staat ten opzichte van de concurrentie. TSMC verwacht dit jaar zo’n 28 tot 32 miljard dollar te gaan investeren, onder andere in nieuwe fabrieken buiten Taiwan. Er komt een nieuwe fabriek in Japan en in Duitsland. In de Verenigde Staten worden er zelfs drie fabrieken gebouwd met hulp van een flinke subsidie van het Witte Huis. Het levert de Amerikanen naast een flinke werkgelegenheid ook onafhankelijkheid op voor het verkrijgen van de meest geavanceerde computerchips.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Winst ABB boven consensus

ABB (ST:ABB), de Zweeds/Zwitserse reus in techniek, wist met de winstcijfers over het eerste kwartaal de analistenverwachtingen te overtreffen. Ondanks de onzekerheid die de geopolitieke situatie in de wereld veroorzaakt en de zwakke economie in China, wist ABB het beter te doen dan de analistenverwachtingen en ook voor geheel 2024 verwacht het bedrijf goede resultaten te kunnen behalen. De maker van onder andere robots, laadpalen en industriële productielijnen verwacht dit jaar ongeveer 5 procent meer omzet te behalen en de brutomarge iets boven de in 2023 behaalde 16,9 procent te laten uitkomen. Men denkt aan een marge van zo’n 18 procent. Daarmee zou ook de operationele winst lichtjes moeten verbeteren.

De omzet steeg jaar op jaar afgelopen kwartaal onderliggend met slechts 2 procent naar 7,87 miljard dollar terwijl er door analisten gemikt werd op 8,13 miljard. De fractioneel hogere omzet was te danken aan zowel hogere prijzen als hogere volumes maar viel dus wel tegen. De winstontwikkeling was gelukkig wel goed. De operationele winst (ebita) kwam jaar op jaar 11 procent hoger uit op 1,42 miljard dollar, beter dan de verwachtte 1,36 miljard. Hiervan bleef onder aan de streep 905 miljoen dollar over waar de analistenconsensus lag op een nettowinst van 872 miljoen dollar. In het eerste kwartaal van 2023 werd nog 1,04 miljard nettowinst behaald. Dat het nu zo’n 13 procent lager is, komt door een hogere belastingdruk. Niet iets om ons zorgen over te maken dus. De orderintake daalde ongeveer met 5 procent tot zo’n 8,97 miljard dollar aan opdrachten. Vooral in de robotdivisie was de (Chinese) vraag duidelijk minder. Desondanks behoudt ABB toch een goed gevuld orderboek ter waarde van 22,3 miljard dollar. Beleggers waren enthousiast over de cijfers. Op de Zwitserse beurs ging het aandeel al vlot naar een plus van meer dan 5 procent.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Vinci wordt eigenaar van het grootste vliegveld van Schotland

Het Franse bouwconcern en uitbater van openbare voorzieningen breidt sterk uit in het Verenigd Koninkrijk. Nadat Vinci (EPA:SGEF) al meerderheidsbelangen verkreeg in Belfast International Airport (2018) en Londen Gatwick (2019), heeft het nu ook een meerderheid gekocht in het grootste vliegveld van Schotland, Edinburgh Airport, voor 1,27 miljard Britse ponden. Het belang van 50,01 procent werd overgenomen van het Amerikaanse Global Infrastructure Partners (GIP) dat sinds 2012 het volledige eigendom bezat. GIP behoudt de resterende 49,99 procent. Edinburgh Airport, het op 5 na grootste vliegveld in Groot-Brittannië, verwerkt jaarlijks ongeveer 14,4 miljoen passagiers, vliegt op 150 bestemmingen en zet daarmee zo’n 272 miljoen pond om. Ongeveer 65 procent daarvan blijft er over als winst. Vinci Airports exploiteert wereldwijd meer dan 70 vliegvelden.

Actuele commentaren

Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.