🟢 De markten zijn met gestegen. Iedereen in onze community van meer dan 120.000 leden weet wat hij moet doen.
U ook?
KORTING van 40% benutten

Brussel zet de week positief in

Gepubliceerd 21-10-2019, 19:46
© Reuters.  Brussel zet de week positief in
EUR/USD
-
INGA
-
BAR
-
KBC
-
SOLB
-
UCB
-
UMI
-
BFX
-
GLPG
-
FAGRO
-
RECT
-
ARGX
-
KDS
-

(ABM FN) De Brusselse beurs is maandag sterk hoger gesloten, nu de hoop toeneemt dat het Verenigd Koninkrijk een akkoord zal sluiten met de Europese Unie. De Brusselse Bel 20 index won 0,7 procent en sloot af op 3.784,04 punten.

Beleggers keken vandaag vooral uit naar het Verenigd Koninkrijk, waar mogelijk een nieuwe stemming voor de Brexit-deal zou volgen. De Britse premier Boris Johnson zou graag de deal vandaag ter stemming brengen in het parlement, al stak 'speaker' John Bercow hier een stokje voor. Beleggers reageren echter niet op het nieuws en blijven positief onder het motto ‘uitstel is geen afstel’. Dit weekend werd Johnson al gedwongen om drie maanden uitstel in Brussel aan te vragen.Indien een harde Brexit vermeden kan worden, zal er tenminste een groot macro-economisch risico van de agenda verdwijnen, menen beleggers.

Dat het dringend nodig is dat er wat onzekerheid verdwijnt in de wereldeconomie, dat bevestigde voormalig directeur van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde vandaag nog eens. Daarbij schuwde ze de grote woorden ook niet terwijl ze erop wees dat Amerikaans president Donald Trump verantwoordelijk is voor veel van de risico's in de wereldeconomie. Zo is meer nationalisme niet het antwoord op economische zorgen.

"Als je bijna een procentpunt van de groei afschaaft, dan betekent dat minder investeringen, minder banen, meer werkloosheid", aldus Lagarde tegen John Dickerson van CBS News.

Door de sterke verwevenheid van de wereldeconomie, is het nationalisme dat Trump voorstaat geen oplossing, zei Lagarde.

Hans Bevers, hoofd econoom bij Degroof Petercam, wijst er echter op dat er meerdere tekenen zijn die wijzen op een verdere deglobalisering en vertraging van de wereldwijde handel. “Als we kijken naar de internationale handelsvolumes, zien we dat die niet meer stijgen in dezelfde trend als de algemene economie”, aldus Bevers.

“In de geschiedenis zou dit niet de eerste keer zijn dat de internationale handelsvolumes dalen", voege Bevers toe, erop wijzend dat in de geschiedenis er meerdere golven van globalisering en deglobalisering waren.

Zo zijn onder invloed van technologie de waardeketens lokaler geworden en ook veel korter. “De toekomst voorspellen is niet gemakkelijk en zeker niet wanneer er technologie mee gepaard gaat, maar het lijkt er vooralsnog niet op dat we voor de vooravond staan van een snelle heropstanding van de internationalisering van de handel”, denkt de econoom.

Ook kwamen er macro-economische cijfers uit België. Het Belgische consumentenvertrouwen is in oktober terug gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 11 negatief in september naar 8 negatief deze maand.

De producentenprijzen in Duitsland zijn in september op jaarbasis dan weer iets gedaald, maar ten opzichte van augustus fractioneel gestegen. Vergeleken met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand met 0,1 procent terug. Op maandbasis stegen de producentenprijzen echter met 0,1 procent.

De euro/dollar werd op 1.1144 verhandeld.

De olieprijzen daalden met ongeveer 1 procent.

Stijgers en dalers

Banken en industrie, dat zijn de sectoren die maandag begeerd waren in de Brusselse Bel 20 index. Zo konden KBC (BR:KBC) en ING (AS:INGA) 2,6 en 2,0 procent stijgen, nu de kans op een harde Brexit gekrompen is, terwijl industriële waardes als Barco (BR:BAR), Umicore (BR:UMI) en Solvay (BR:SOLB) 4,0, 1,7 en 2,0 procent stijgen.

Binnen de index viel het vooral op dat de biotechwaarden het vandaag lastig hadden. Zo zakten zowel UCB (BR:UCB), Argen-X (BR:ARGX) als Galapagos (AS:GLPG) vandaag 2,5, 1,1 en 0,9 procent in lijn met de sector.

In de Bel Mid kan Fagron (BR:FAGRO) vandaag 2,0 procent stijgen. “Nu Waterland zo goed als volledig uit Fagron is getreden, zal de neerwaartse druk op het aandeel snel zal verdwijnen”, aldus Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities. De analist blijft bij zijn Koopadvies met een koersdoel van 18,00 euro per aandeel.

Een opvallende daler in de index was Tinc, dat 1,8 procent verloor. Reden van de daling is dat het bedrijf vandaag zijn dividend van 0,50 euro per aandeel knipte van de koers.

Ook valt de remonte van Recticel (BR:RECT) op. Het aandeel verloor vrijdag terrein nadat in de media berichten verschenen over een brand in een van zijn stockageplaatsen. Het aandeel won vandaag het verloren terrein terug nu blijkt dat de schade minimaal is en er geen gewonden zijn.

Bij de kleine aandelen zette Kiadis (AS:KDS) zijn val van vrijdag verder. Het aandeel daalde vrijdag al met meer dan 50 procent en verliest vandaag weer 7,7 procent. Reden is het beurshuis Jefferies dat zijn advies verlaagde van Kopen naar Houden en een koersdoel van 2,50 euro per aandeel geeft. Vermoedelijk zullen aandeelhouders moeten wachten tot er nieuwe data in 2021 bekend worden, aldus Jefferies. De vertraging betekent ook dat Kiadis op zoek zal moeten naar vers kapitaal, en dat zal volgens de zakenbank ook op de koers drukken.

Bij de kleinere aandelen was Fountain de sterkste stijger met 6,3 procent, terwijl Campine 7,1 procent verloor.

Tussenstanden Wall Street

Na sluitingstijd in Europa noteerde Wall Street in het groen. De breed samengestelde S&P500 index won 0,6 procent op 3.003,39 punten.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Actuele commentaren

Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.